Как правило, готовится из пресного или дрожжевого теста в виде небольшихпончиков (ромбовидной или круглой формы), изготовляемых путём жарки вофритюре в казане. Также существуют рецепты творожных баурсаков. Обычно подаётся в качестве дополнения, например, к шурпе, либо к чаю (у татар только к чаю, у уйгур к чайному напиткуатканчай).
Баурсак является непременным атрибутом праздничного дастархана. Играет важную роль в свадебных обрядах башкир и других народов. В татарской свадебной традиции родители жениха (усибирских татар — невесты) приносили в подарок на свадьбу блюдо с баурсаками или чак-чаком, в казахской — баурсаки или курт вместе с монетами и сладостями разбрасывались над головой молодожёнов. В узбекской кухне баурсаки считаются ритуальным блюдом. У туркмен они называются пешме и имеют ромбовидную форму. У турок он называется локма (тур. lokma).
Мен музыканы сүйемін. Көбіне Шәмші Қалдаяқовтың әндерін тыңдаймын. Бұл маған ата-анамнан берілген. Олар бұл композитордың әнін қатты құрметтейді. Бұл кісінің барлық әндері адам жүрегіне жол табады. Қанша уақыт өтсе де ескірмейтін әдемі әндер. Жиырмасыншы ғасырдың атақты композиторы. Осы кісінің әдемі әндеріндей, нағыз шыншыл музыка ғана адам жүрегіне жол табады. Қазіргі өнер адамдары да осыны ескеруі керек. Шәмші атамыздың махаббат туралы, табиғат туралы, Отан туралы әндері әуені неткен әсем әсерлі. Тек сұлу ән ғана адам жүрегіне осындай мәңгілік орын ала алады. Осы кісінің тек сұлу әндерінің әсерінен менің музыкаға деген махаббатым оянды. Мен көптеген әдемі әндерін жатқа білемін. Менен ата-анам әрдайым Шәмші атаңнын әндерін айтшы деп өтінеді. Мен де сол кісідей шыншыл адам жүрегіне жол табатын музыка, әдемі әндер жазғым келеді.
Баурсак является непременным атрибутом праздничного дастархана. Играет важную роль в свадебных обрядах башкир и других народов. В татарской свадебной традиции родители жениха (усибирских татар — невесты) приносили в подарок на свадьбу блюдо с баурсаками или чак-чаком, в казахской — баурсаки или курт вместе с монетами и сладостями разбрасывались над головой молодожёнов. В узбекской кухне баурсаки считаются ритуальным блюдом. У туркмен они называются пешме и имеют ромбовидную форму. У турок он называется локма (тур. lokma).