Dart, music and dramae people who live in a placef weatherd quickly read the texts on page 10. findwords and phrases in each text which have asimilar meaning to these words and phrases.text1 connected with beat2 located3 area of land by the seatext b4 set up5 religious building6 water that naturally comesout of the groundtext c7 rich8 qualitiestext d9 goes10 rising watertext eil now12 inhabitanttextf13 over all14 often15 winds
Belarusian Food
Belarusian cuisine is considered to be one of the most diverse cuisines in Europe. It has been largely influenced by Baltic, Slavic and even partially German cuisines. Traditional dishes of this country mainly consist of vegetables, meats and breads. Belarusian Food Белорусская еда
Belarusian cuisine is considered to be one of the most diverse cuisines in Europe. It has been largely influenced by Baltic, Slavic and even partially German cuisines. Traditional dishes of this country mainly consist of vegetables, meats and breads. Белорусская кухня считается одной из самых разнообразных кухонь в Европе. На нее в значительной степени повлияли балтийские, славянские и даже частично немецкие кухни. Традиционные блюда этой страны в основном состоят из овощей, мяса и хлеба.
Today, visitors of Belarus can try peasant cuisine of the countryside as well as the sophisticated dishes for the nobility. A traditional peasant meal has included a soup and a main course. One of the most delicious Belarusian soups is called “khaladnik”. It’s a cold type of borscht, which is mainly eaten in summer. This beetroot soup is eaten with sour cream.сметаной.
Potato is the main ingredient of many dishes. It is known as the second bread of Belarusians. Perhaps, everyone has heard of “draniki”. These are thick pancakes made of shredded potatoes. Meat is also widely used in Belarusian cuisine, especially pork. One of the traditional holiday dishes is called “pyachysta”. It is a delicious stew made of large chunks of pork or beef. Slightly smoked salty pork with onions and garlic is also popular. Most meat dishes in this country are served with potatoes or other vegetables.Historically, Belarus has little access to any type of seafood however there are some special fish-based dishes. For example, “yushka” — a fish soup boiled without any seasonings. In general, seasonings are not very popular in Belarusian cuisine.
Ценится кашалот за жирное воскообразное вещество, которое находится у него в голове - спермацет. Оно служит высококачественным сырьем для свечей, косметических кремов и мазей. Но особенно ценным является такое вещество, как амбра, которое образуется в кишечнике кита и, как считают ученые, служит ему для защиты пищеварительного тракта от твердых, словно камень, клювов кальмаров и раковин каракатиц, которых кашалот пожирает в огромных количествах. А люди ценят амбру за то, что она служит прекрасным закрепителем для нежного аромата самых изысканных духов. Используют также костную муку и китовый жир.
Но кроме чисто прагматического интереса, киты вызывают у людей огромный научный интерес. Эти животные очень доброжелательны и понятливы. Они легко поддаются обучению. Некоторые ученые считают, что мозг китов по своим возможностям очень близок человеческому мозгу.
В последнее время изучением китов серьезно занялись и медики. Так, офтальмологи (специалисты по глазным болезням) занимаются исследованием глаз кита. Они считают, что строение глаза человека и кита практически одинаково, но по своим размерам глаз кита гораздо больше, что позволяет легко разглядеть все детали, которые трудно уловить, изучая маленький глаз человека. Заинтересовало их и то, как глаза китов, ныряющих на большую глубину, выдерживают такое колоссальное давление. Если ученые разгадают эту загадку природы, то, без сомнения, смогут избавить от страданий многочисленных больных глаукомой - болезнью, связанной с нарушением внутриглазного давления.
Много интересного и полезного находят у китов и другие специалисты, изучающие особенности организма и поведения этих животных.